Професионална оријентација

Избор будуће школе и занимања од велике је важности за ученике завршних разреда. Због тога је потребно да сваки ученик добро процени сопствене склоности и интерeсовања и у складу са школским постигнућима одабере одговарајуће занимање.

Излазећи у сусрет потребама ученика наша школа се активно укључила у пројекат Професионална оријентација на преласку у средњу школу.

Основни циљ програма је развијање способности младих да донесу ваљану и самосталну одлуку о наставку школовања, као и да покушају да планирају каријеру и свој начин укључивања у свет рада.

На почетку програма ученицима се помаже да препознају сопствене потенцијале и склоности и да тиме употпуне слику о себи. Пут до до самоспознаје води и кроз одређени број радионица које реализује Школски тим за професионалну оријентацију у сарадњи са одељењским старешинама ученика седмог и осмог разреда.

Затим се ученици информишу о могућим/жељеним занимањима као и са мрежом школа и путевима образовања који воде до жељене професије/занимања. У наредној фази рада организују се сусрети и разговори са представницима одређених занимања у циљу директног унапређивања знања ученика о одређеном занимању и професији (посете средњим школама и предузећима, разговори са појединим експертима у школи).

На крају програма, уз коришћење свих раније стечених информација, ученици доносе одлуке о избору школе и занимања.

Пројекат Професионална оријентација спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије.

У оквиру овог програма наша школа организује Сајам образовања. Већ традиционално, почетком другог полугодишта, на овој манифестацији представља се преко 30 средњих школа и гимназија града Београда. Ученици 7. и 8. разреда и њихови родитељи у непосредном контакту са представницима школа имају прилику да се боље упознају са образовним профилима и занимањима које те школе нуде, а све у циљу да се ученицима олакша избор средње школе и занимања.

Фото галерију са претходних издања Сајма образовања можете видети овде.

Поделите ову страну:
 

Ауторско право © Основна школа "Филип Кљајић Фића" - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.